Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój kolega ma bardzo słaby komputer który posiada tylko 512 ramu i Minecraft działa mu bez zarzutu, ja posiadam 4GB ramu i mam niezłe lagi. Sprawdziłem też, że minecraft pobiera mi tylko 100 - 150 ramu, bardzo chętnie dałbym minecraftowi 1GB ale próbowałem wszelkich sposobów i nic z tego, próbowałem przez rozszerzenie .bat, próbowałem przez panel Javy, próbowałem przez menadżer zadań zmienić priorytet i nic..

1. Czy to normalne że na kompie mojego kolegi minecraft śmiga bez problemów? (mamy tą samą wersję gry)

2. Czy istnieje jakiś inny sposób na zwiększenie pobierania ramu dla minecrafta? (mam system 32 bitowy)

Za satysfakcjonującą mnie odpowiedź służę plusami lub minusami.

Pozdrawiam.

beztytuuznsq.png
Opublikowano

A spróbuj to :>

Krok 1

Wchodzimy w Start, a następnie w Panel sterowania.

Krok 2

Klikamy w ikonkę Java.

Krok 3

W okienku które nam się wyświetli, klikamy w zakładkę Java, a następnie na przycisk View....

Krok 4

Klikamy w puste okienko pod Runtime Parameters.

Krok 5

Wpisujemy -Xincgc -Xmx1500M i klikamy OK, a następnie OK.

Zwiększy ci to ram dla javy :) Może pomoże ;p

boom

Opublikowano

Stwórz dokument tekstowy i wpisz tam

To jest ukryta treść, proszę

Potem kliknij Plik > Zapisz jako... i tam gdzie masz Nazwa Pliku wpisz Minecraft.bat

Teraz uruchom Minecrafta przez ten plik i będziesz miał przydzielone 1GB pamięci RAM na Minecraft.

* Ten plik Minecraft.bat musi być tam gdzie jest Klient Minecrafta.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Ludzie, pisałem w pierwszym poście że nie działa mi z .bat i panelem javy..

Czytać trza..

Jak robię ten sposób z rozszerzeniem .bat i próbuje uruchomić to nic się nie dzieje, tylko przez chwilę okienko komend wyskakuje.

A sposób z panelem Javy zwyczajnie nie skutkuje.

Mam XP

Edytowane przez OjciecMamoniusz
beztytuuznsq.png
Opublikowano

czyli masz lagi tak?

mi sie zdaje ze nie

Lag (latencja) – interwał czasowy (opóźnienie) między wysłaniem pakietu informacji, a jego odebraniem. W lokalnych sieciach komputerowych zwykle mierzy się go w nanosekundach, w sieciach takich jak internet jest on rzędu kilkudziesięciu milisekund, jednak w przypadku wystąpienia problemów z funkcjonowaniem sieci (spowodowanych np. przeciążeniem serwera), może dojść do jego wydłużenia – nawet do kilku sekund.

Pojęcie lagu pojawia się często w serwisach IRC oraz sieciowych grach komputerowych, niejednokrotnie opisywane niepoprawnie jako ping (który sam w sobie jest programem do mierzenia lagów), gdzie oznacza ono zwykle duży lag (w kontekście gier powyżej 100-200 ms, dla IRC i komunikatorów więcej niż kilka sekund). Jeszcze mniejszy lag jest konieczny przy graniu w chmurze, gdzie akcje wykonywane przez gracza są wysyłane na serwer i tam przetwarzane, a obraz z wynikami obliczeń wysyłany z powrotem do gracza.

a jesli masz sciny to znaczy ze malo fps itp.

na forum jest duuzo poradnikow to tego

wystarczy wpisac w google (aby nie szukac po stronach) 'jak pozbyc sie scin minecraft mpcforum'

6rlpEiq.gif

Opublikowano

grasz na zwyklym texture packu dlatego pobiera ci tylko tylko tyle

moglbys dac nawet 15 gb ram dla minecrafta a on i tak bedzie pobierac tylko te 100-150 mb ramu

podaj model swojej karty graficznej i procesor

@down u dziadka tez mam 4 gb ramu w laptopie i grafe intela no i pograne bo 20fpsow :)

Opublikowano

Albo śmieci na pc albo on ma lepszy procesor xD

@up. ee mysle że aż tak źle z karta graficzna nie jest^^

a i zrób aktualizację do sterowników

snikersproject1.png
Opublikowano (edytowane)

Dziękuje że tak wiele osób stara się pomóc, już podaje informacje:

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8800 GTS 512

Procesor: Intel Core 2 Duo CPU E7400 @2.80GHz

No mam na kompie lekki syf, ale wirusów na pewno nie mam bo skanowałem :)

Mój kumpel na 100% nie ma lepszego sprzętu xD

Edytowane przez OjciecMamoniusz
beztytuuznsq.png
Opublikowano (edytowane)

A ja ci powiem to co wszystkim którzy mają klatkowanie. Pobierz z oficjalnego forum modyfikacje OptiFine już wyszła pod wersję 1.8.1. Zaznacz w opcjach smooth fps i to powinno ustabilizować grę. Oczywiście jest tam więcej ciekawych opcji więc możesz się trochę pobawić. :D

Edytowane przez luki1301
Opublikowano

Ehh.. no nic, jak ustawie w menedżerze zadań priorytet "wysoki" to mało przycina. Ale dziękuje wszystkim za pomoc i oczywiście wszyscy dostaną plusy czy tam minusy :)

Temat można zamknąć..

Dziękuje i pozdrawiam.

beztytuuznsq.png